032 32 02 83

[email protected]

Детска дентална медицина

Млечното съзъбие при децата се състои от 20 зъба. Пробива на първото зъбче започва към 5-6 месеца след раждането на детето. Останалите зъби се появяват в определен ред и към 2,5 – 3 г. децата имат вече всичките млечни зъбки. Те служат за дъвчене, говорене, подпомагат правилния разтеж на челюстите.
Грижата за млечното съзъбие е толкова важна, колкото и за постоянното. Поради по-слабата минерализация и по-тънки слоеве емайл и дентин, кариеса при временните зъби протича по-бързо и има сравнително широко разпространение. Поддържането на здрави млечни зъбки създава комфорт на детето, благоприятствува правилното разположение и здравина на постоянните зъби.
Около 6-тата година зад втория млечен кътник (последния зъб) се появява първият постоянен кътник, наричан още шестгодишник. Много родители се заблуждават, че това е млечен зъб, който подлежи на смяна и отлагат посещението при стоматолога. Това в последствие води до задълбочаване на кариеса, дори пуплит (свързан с лечението на нерва) на постоянния зъб
Запечатване на постоянният зъб със силант.
Той се поставя, когато има дълбоки фисури (кафяви браздички по дъвкателната повърхност), които са входна врата за разпространението на кариеса.
Силанта е течлив материал, съдържащ флуор, който се разстила върху засегнатата повърхност на зъба. Втвърдява се с фотолампа. Поставянето му не изисква изпиляване на зъба.